Domaine de Bournet

Domaine de Bournet, een prachtig Provençaals Landhuis uit de XVII° eeuw met 15ha wijngaard, genaamd de Mas-Neuf.

In het jaar 1755, gaf Jean-Emmanuel de Guinard, Ridder en Raadgever van de Koning, aan de voorouders van de huidige eigenaar, toestemming om de wijngaard van de Clos de Voidon terug op het Domaine de Bournet te planten. Sindsdien, is de wijngaard steeds geëxploiteerd geweest en sinds 1992 heeft de familie de Bournet zelf het beheer en de productie van de wijn overgenomen. Dit heeft aan hun Domein, dat al bekend stond door de unieke kwaliteit van zijn bodem en zijn wijnen, een nieuwe aanloop gegeven. Trots op hun verleden, hebben ze steeds met dezelfde passie hun grond bewerkt. De door hen gekozen wijnstokplantsoenen zijn aangepast aan de sterke zon en aan de stenige hellingen en produceren wijnen van grote kwaliteit.

Domaine de Bournet website

Het Domaine is sinds 2009 in het bezit van een Ecocert certificering. Het Domaine de Bournet bezit de oudste privé-kelder van Zuid-Ardèche. De voorouders waren de eerste gebruikers van betonnen gistkuipen en van wijnbereiding door zwaartekracht. Tot en met 1970 werd de wijn bereid en bewaard in eiken-en kastanjeboomhouten wijnvaten. In 1970 besloot Raymond de Bournet de wijnkelders in de huidige gebouwen van het Domein te installeren en moderne wijntechnieken te gaan gebruiken. Vandaag de dag is het beheer van het Domaine in handen van Olivier de Bournet.

Zes verschillende wijnvelden worden door het Domaine de Bournet met grote zorg bewerkt. Chardonnay voor de witte wijnen; Merlot, Cabernet-Sauvignon, Syrah, Grenache en Cinsault voor rode en roséwijnen. Deze worden manueel geoogst. Drie opéénvolgende sorteringen vinden plaats voordat de druiven in de gistkuip belanden. Een eerste sortering gebeurt door de plukkers in de wijngaard, een tweede bij het afritsen en een derde in de kelder.


Domaine de Bournet heeft ervoor gekozen om steeds meer op biologische wijze wijnen te produceren. Geen enkele onkruidverdelger wordt gebruikt. Het snoeien gebeurt op twee manieren en begint na het afvallen van de bladeren. De “guillot simple” voor witte soorten en de “cordon de Royat” voor rode soorten. Bijna 200 km ijzerdraad wordt gebruikt om 15 ha wijnranken zodanig op te binden voor de beste positie ten opzichte van de zon.

Domaine de Bournet bevindt zich in de gemeente Grospierres op het Berrias-plein in Zuid-Ardèche, en wordt door de rivieren de Chassesac en de Vébron doorkruist. De Chassezac heeft zijn oorsprong in de Cevennen en de Vébron is afkomstig uit de bron van de Font-Vive.

Change language